Agenda

Projecten van Kracht in NL

MAEX

Kracht in NL heeft de MAEX ontwikkeld om op eenvoudige wijze de maatschappelijke waarde van initiatieven inzichtelijk te maken, op basis van gegevens van de initiatiefnemer en de gebruiker. De MAEX is tevens een transactieinstrument dat investeren en participeren in die initiatieven bevordert. Je ziet er wat waar gebeurt, maar ook hoe initiatieven maatschappelijke meerwaarde realiseren, welke effecten ze op het welzijn van mensen hebben en wat er nodig is om beter te kunnen presteren.

De MAEX is er voor initiatiefnemers die willen delen met anderen wat ze doen en op zoek zijn naar partners, geld, media aandacht, materialen, kennis etc. De MAEX is er ook voor overheden, bedrijven en fondsen die een initiatief willen steunen en die op zoek zijn naar:

 • Inzicht in wat waar gebeurt
 • Inzicht in meerwaarde/impact
 • Een afweegkader voor investering
 • Analyses op maat, thema, regio
 • Manieren om beleidsdoelen/MVO doelen te realiseren
 • Een mogelijkheid om zichtbaar te maken waaraan je zelf meewerkt (reputatie en communicatie)
 • Partners om gezamenlijk maatschappelijke oplossingen te realiseren
 • Een gemeenschappelijke taal

De MAEX is volop in ontwikkeling. Stapje voor stapje zullen we functionaliteiten toevoegen en meer waardevolle informatie over initiatieven ontsluiten. De gebruikers maken uiteindelijk het product, en dat is wat we ook willen met de MAEX. Daarom is jouw feedback cruciaal. Wat wil jij zien? Welke mogelijkheden wil je hebben? Laat ons via info@krachtinnl.nl weten wat je goed vindt en wat niet. Wij zullen dit meenemen en gebruiken om de functionaliteiten van de MAEX verder uit te breiden en te verbeteren.

Of wil jij misschien als partner een volgende stap in de ontwikkeling van de MAEX mogelijk maken? Zodat bijvoorbeeld initiatieven in jouw gemeente via de MAEX zichtbaar worden, of inzichtelijk wordt wat er allemaal is op het gebied van zorg, arbeid etc.? Laat het ons weten.

Heel Nederland Deelt

Op de MAEXchange geven initiatieven aan waar zij behoefte aan hebben: financiering, advies, werkruimte, etc. Op de pagina's van de individuele initiatieven kun je zien waar jij dat initiatief mee kunt helpen. 

Maar misschien ben je initiatiefnemer en bijvoorbeeld op zoek naar iets heel concreets: een kruiwagen, of hulp met een specifiek vraagstuk. Of misschien heb je juist iets specifieks in de aanbieding, waarmee je initiatieven kunt helpen. Er staat zoveel onnodig stil, terwijl er altijd wel iemand hard naar op zoek is. Net als wij, vindt FLOOW2 het zonde om overcapaciteit onbenut te laten. Het stil laten staan van middelen is verspilling van geld, human capital en grondstoffen. Delen is duurzamer en verbindt.

Daarom gaan Kracht in NL en FLOOW2 een partnerschap aan bieden jou de mogelijkheid jouw vraag en aanbod zichtbaar te maken op Heel Nederland Deelt, de eerste algemene deelwebsite van samenwerkende deelplatformen in Nederland.

Overige projecten

Provincietour

Kracht in NL laat ervaren dat er heel veel voorbeelden zijn van mensen die vanuit eigen kracht en passie ons land vooruit helpen. Mensen met lef, die initiatieven hebben ontwikkeld, die uitnodigen tot meedoen en waardoor nieuwe lokale economieën zijn ontstaan. Deze vitaliteit geven we een impuls door mooie en aansprekende maatschappelijke initiatieven en projecten op een bijzondere manier in beeld te vatten. Het resultaat is een unieke, interactieve en reizende fototentoonstelling die wordt geopend met een Kracht in de Provincie-debatcafé.

De eerste provincietour vond plaats in Zuid-Holland. De tentoonstelling is op 4 juli 2013 gestart in de Fruitvis in Rotterdam. Ben je benieuwd waar hij nu te bewonderen is? Of wil je hem boeken voor je eigen evenement? Laat het ons weten via info@krachtinnl.nl

Kracht in Noord Holland

Tijdens het Kracht in Nederland Café op 27 juni werden maatschappelijke initiatieven uit de regio Noord-Holland Midden in beeld gebracht en verbonden met elkaar en met spelers uit overheden, bedrijfsleven, geld-/geefsector en kennisinstellingen, om zo de regionale samenleving te versterken.

De bijeenkomst trapte af met de opening van de fototentoonstelling 'De Optimisten van Noord Holland'. Het mooie initiatief 'Werklozen 45+ Purmerend won de toekomstsessie, gegeven door Britta Lassen.

Bekijk hier het verslag van de middag.

 

 

Kracht in Zuid-Holland

krachtinnl afbeelding Een groot aantal fotografen uit de provincie heeft, onder artistieke begeleiding en volgens een verbindend concept van fotograaf Jasper Zwartjes, gezorgd voor indrukwekkende foto’s van mensen en hun initiatieven.

De tentoonstelling toont de kracht van Zuid Holland en is daarmee een veelzeggende en aansprekende aankleding voor bijeenkomsten, gebeurtenissen en locaties die hier een voorbeeld van zijn. Of het decors voor een gesprek over de eigen kracht projecten in wijken en over het nieuwe samenspel tussen overheid, bedrijf en samenleving.

De opzet is flexibel en kan in diverse vormen worden neergezet. 8 panelen van 2,35m breed en 2,00m hoog. Totale lengte is een kleine 9m aan weerszijden te bekijken. 

De tentoonstelling kan “los geboekt” worden of in combinatie met een Kracht in NL café waarbij de tentoonstelling het decor vormt van een interactief  debat-café over thema’s die aansluiten bij de behoefte en wensen van de initiatieven, de overheid, het bedrijfsleven of kennisinstellingen.

Geïnteresseerd? Weet je een plek waar deze tentoonstelling niet mag ontbreken? Of organiseer je zelf een bijeenkomst? Of wil je partner worden bij de kracht in een provincie? Mail dan naar info@krachtinnl.nl.

Kracht in de Stad

Op 21 april organiseerde Kracht in NL samen met de Gemeente Rotterdam Kracht in de Stad, de eerste in een serie van twee bijeenkomsten. We kijken terug op een inspirerende en productieve middag, met veel nieuwe verbindingen.

Kracht in NL heeft 100 Rotterdamse initiatieven die in de MAEXchange staan geanalyseerd op o.a. hun waarde voor Rotterdam (zie het persbericht). Aan de zijlijn van de velden van voetbalvereniging XerxesDZB werd op deze zonnige middag volop gematcht. Tijdens de gespreksrondes kwamen matches tot stand tussen initiatieven en professionals, tussen initiatieven en experts, maar ook tussen initiatieven onderling. Zo is er een verbinding ontstaan tussen Radar WMO, Verhalenhuis en Yes We Care. Ook Wijkpastoraat Bloemhof, Park, Hogeschool Rotterdam en de Gemeente Rotterdam gaan met elkaar aan de slag. De matchwall vulde zich gestaag met puzzelstukken van partijen die elkaar vonden in vraag en aanbod en afspraken zijn gemaakt om elkaar daarin verder te helpen.

Een 'supermatch' kwam tot stand tussen 7 gesprekspartners, die samen gaan bouwen aan een nieuw verdienmodel voor Rotterdamse sociaal ondernemers. Kracht in NL gaat zich inzetten met onder andere de gemeente Rotterdam voor een masterclass nieuwe businessmodellen, en het verzorgen van kennis rondom juridische valkuilen.

17210630666_0478e4ac79_z.jpg

17236003631_fc276d8be5_z.jpg

Voor drie Rotterdamse initiatieven werd de al vruchtbare middag helemaal succesvol afgesloten; zij vielen op basis van hun MAEXchangeprofiel in de prijzen. Drive to ConnectOvdb Tarwewijk en Thuis in West ontvingen een stimuleringsprijs ter waarde van €500,-. Gefeliciteerd!

Een sfeerimpressie met meer foto’s van de bijeenkomst vind je hier. En bekijk hieronder de video.

De Kracht van Groen Dichterbij

Er komen steeds meer initiatieven waarin bewoners samen aan de slag gaan met het aanleggen of in beheer nemen van groen in de wijk. Ze vinden het leuk en nuttig en de wijk knapt ervan op. Maar, wat is eigenlijk de echte maatschappelijke meerwaarde van dit soort projecten? Wat zijn de effecten op gezonde levensstijl, natuur in de stad, sociale cohesie, vastgoed, lokale economie etc.? Dat is de vraag die centraal stond tijdens de Duurzaam Door netwerkbijeenkomst De Kracht van Groen Dichterbij op dinsdag 13 januari 2015 in het Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag

Een verslag van de bijeenkomst vind je hier.

Bijeenkomst 'Leren innoveren in het sociaal domein'

Op 3 december organiseerde Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling in samenwerking met Kracht in NL een bijeenkomst waarin het door de RMO geschreven adviesrapport 'Leren innoveren in het sociaal domein' werd aangemoden aan staatssecretaris Van Rijn. Het werd een energie en leerzame ochtend in De Fruitvis in Rotterdam. Een sfeerimpressie vind je hier en meer informatie over het advies vind je hier.

 

Zomersessie 1 juli 2014

Trots en tevreden kijken we terug op de zomersessie van afgelopen 1 juli bij Parkoers in Den Haag, met als thema 'de waarde van maatschappelijke initiatieven voor de arbeidsmarkt'. Een grote en gemengde opkomst zorgde voor mooie gesprekken en interessante verbindingen. 

Naast de lancering van de MAEXchange en aandacht voor de vele mooie aanwezige initiatieven was er een vol programma. Zo spraken o.a. Antoine Heideveld/ Marga Hoek van De Groene Zaak en Bruno Bruins van UWV over het belang van maatschappelijke initiatieven voor de nieuwe economie. En tijdens de deelsessies kwamen interessante instrumenten aan bod, zoals de deelmarkplaats van FLOOW2, studentenmatching vanSOON, het Idealenkompas en Gewaagd op Pad van JSO.

Bekijk onderstaande dit filmpje voor een sfeerimpressie van de middag en deze voor een introductie van de MAEXchange.

Wij danken alle deelnemers en betrokkenen voor hun bijdrage aan deze mooie dag.

Wil je meer weten over de MAEXchange of over de initiatieven die aanwezig waren? Klik dan hier.

RollingStone bijeenkomsten

RollingStone-bijeenkomsten zijn er voor lokale communitybuilders  en hun samenwerkingspartners. Ze bieden een kijkje in de keuken van lokale maatschappelijke netwerken. En ze gaan altijd over brandende kwesties, hartenkreten en boeiende lessen voor anderen. 

Hieronder vind je de verslagen van RollingStone-bijeenkomsten

RollingStone#1
RollingStone#2
RollingStone#3
RollingStone#4
RollingStone#5
RollingStone#6
RollingStone#7
RollingStone#8
RollingStone#9
RollingStone#10

Meer informatie over de RollingStone-bijeenkomsten vind je hier.

Kracht in NL Brigade

Leden van Kracht in NL kunnen elkaars krachten inroepen via de vliegende  brigade. 
Je stelt je tijd, ervaring en kennis ter beschikking om met een andere social transformers mee te denken of mee te werken aan een oplossing.

Kracht in NL Cafť

Een sympathieke vorm van kennisdelen. Gericht op mensen die praktische ervaringen willen uitwisselen. Lokaal of regionaal met een paar vaste uitgangspunten:

 • locatie is een maatschappelijke horeca gelegenheid
 • een inspirerende spreker of presentatie/filmpje
 • stamtafelgesprekken rondom relevante themaís, waar deelnemers elkaar vanuit de praktijk verder op weg helpen
 • borrel en hapje

Kracht in NL Parade

Een levendige Parade van waardevolle maatschappelijke initiatieven. Een bruisende dag met inspirerende keynote sprekers en variatie aan thematische inspiratiesessies. Waar deelnemers zelf in actie komen om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren.